Thursday, September 2, 2010

Palawan - et av de vakreste stedene i Filippinene

Fantastisk et sted hvor det ikke er så dumt å ta seg et bad!


Fersk fisk rett fra havet grillet fisk med tomat, løk, soyasaus og en type lime, er noe av den mest populære matretten her. Når det tilberedes på stranden smaker det ekstra godt.


I det siste har vi vært på reisefot i Palawan. Dette er et av de flotteste stedene i Filippinne, eller også i verden. Her opplevde vi de naturskjønne omgivelsene samtidig som vi kunne lære mer om den filippinske kulturen og byggeskikken. Palawan er et av de stedene der det fremdeles finnes store uberørt naturområder som også er hjemsted for en rekke truede dyrearter.

Etter en og en halv uke i storbyer med 40 grader var det herlig å kunne ta et bad i asurblåttvann sammen med fisker i alle muilge farger. Dessverre endte endte Trond sin bade glede med korallkutt på foten. Han oppsøkte det lokale helsesenteret i den lille "byen" El Nido, men fikk beskjed om at legen ikke kom før om en uke.... Så han måtte etterhvert ta turen til Puerto Princesa en 6 timers busstur unna.

Reisverkskonstruksjon i mindre urbane strøk er det vanlig å bygge rammeverk av uskårent tømmer som igjen blir kledd med flettet bambus - man ser rullen av veggkledningen nederst til høyre.

Flettveksvegger husene er som oftest kledd med flettet bambus, og er hevet fra bakken


Taktekking bambusblader som er brettet og lagt på spesielle møter danner ofte flotte mønstere.

Dette var også et perfekt sted for å studere en mer tradisjonell byggeskikk enn det som finner sted i byene. Klimaet og materialbruk er ganske annerledes enn det vi har i norge - det er for eksempel lite behov for iolasjon! Det var interessant å studere hvordan tre, mur og flettverk blir bruk. Man finner flettverk i alle mulige møstre og det brukes fra vegger og tak til hengekøyer og andre bruksgjenstander.


Tilbake til Tacloban

Da vi kom tilbake til Tacloban hadde Neva, Erlend og Adriel ankommet etter en velfortjent ferie! Det var hyggelig å endelig møte Erlend, som vi har hatt løpende kontakt med i et år. Han fortalte oss entusiastisk om alle ideene han hadde for parken. Og det er mange spennede prosjekter å sette igang med. Alle muligheter og hvordan disse kan fungere sammen gjør ting utrolig spennende!


Ivar

No comments:

Post a Comment